Ons verhaal begon jaren geleden op een balkon in Utrecht. We geïnteresseerd in het koken van authentieke Mexicaanse gerechten, maar konden de juiste pepers erg moeilijk vinden in Nederland. Dus zijn we ze zelf maar gaan kweken, in potten op het balkon. Omdat 50 peperplanten op een klein balkonnetje toch een beetje veel begon te worden zijn we op een gegeven moment naar een volkstuin verhuisd.
Daar hebben we een paar jaar met veel enthousiasme geleerd hoe je het beste pepers kunt kweken in ons Nederlandse klimaat, en belangrijker, wat kun je er allemaal nog meer mee?
Want de chilipeper is zo veel meer dan alleen de overbekende “Spaanse peper”. Er zijn habanero’s die, naast dat ze bloedheet zijn, een heerlijk fruitig aroma hebben.
Je hebt de klassieke Mexicaanse soorten, zoals Ancho, Passila en Guajillo, die, wanneer gedroogd, compleet andere smaken krijgen. Rokerig, aards, fruitig, zoet. Of de Jalapeno (gelukkig tegenwoordig iets bekender aan het worden), die wanneer hij nog groen is een hartige groene paprika-achtige smaak heeft, maar wanneer hij rijp is gerookt en gedroogd kan worden tot een Chipotle.
En naast dat we diverse sauzen en kruidenmixen maakten met deze pepers begonnen we ook te experimenteren met chocolade en snoep.
Toen op een gegeven moment het idee van Chilicatesse meer vorm begon te krijgen zijn we naar Limburg verhuisd waar we in onze tuin een grote kas konden neerzetten waarin we een groot deel van de pepers kunnen kweken die we gebruiken in onze producten.
Vanuit hier gaan we verder met het ontwikkelen en produceren van de lekkerste traktaties met net een beetje extra pit.
Groetjes Tiuri en Anne